Skipper in Greece : Ένα αναδυώμενο επάγγελμα

Την ώρα που ο τουρισμός παραμένει το δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας, πολλές ειδικότητες κάνουν την εμφάνισή τους με την αντίστοιχη προοπτική κι εξέλιξη. Ένα από αυτά είναι και ο Skipper ή αλλιώς Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής.

Η ειδικότητα του Skipper έχει (όπως είναι φυσιολογικό) μεγαλύτερη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο η ζήτηση θα λέγαμε πως είναι πιο δυσεύρετη.

Τι είναι όμως ο Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής και ποια τα καθήκοντά του;

Ο Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής είναι κυβερνήτης μικρού ιστιοπλοϊκού ή και μηχανοκίνητου σκάφους αναψυχής, που ενοικιάζεται με την ημέρα. Εχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση μικρού τουριστικού σκάφους αναψυχής και άλλες αρμοδιότητες όπως η παραλαβή του σκάφους, ο έλεγχος της κατάστασης και του εξοπλισμού του, η προμήθεια νερού, τροφίμων και άλλων αναλωσίμων, η πλοήγηση του σκάφους σε παραλίες και λιμάνια ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις των ενοικιαστών κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίπλωμα του Κυβερνήτη Σκαφών Αναψυχής μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Σχολές ΩΜΕΓΑ.

Facts

Πάμε να δούμε όμως περισσότερα πράγματα αναφορικά με την ειδικότητα του Κυβερνήτη Σκαφών Αναψυχής. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι ένα επάγγελμα που έχει μεγαλύτερη άνθιση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον υπόλοιπο χρόνο η ζήτηση είναι δυσανάλογη, χωρίς όμως αυτό να προϋποθέτει και την μη απασχόληση. Για παράδειγμα τους χειμερινούς μήνες ο Skipper δεν ασχολείται με την πλοήγηση των σκαφών, αλλά με τη συντήρησή τους. Μία ασχολία εξίσου σημαντική και απαιτητική.

Στα θετικά, θα μπορούσαμε να συγκαταλέξουμε και την προϋπηρεσία. Το επάγγελμα του Skipper δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποια προϋπηρεσία (αν και είναι σαφώς προτεινόμενη) για να προσληφθεί.

Απαιτούμενη εκπαίδευση

Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Κυβερνήτη Σκαφών Αναψυχής είναι απαραίτητο να έχει δίπλωμα κυβερνήτη σκάφους, καθώς και γνώσεις σχετικά με τη ναυτιλία, τη θάλασσα, τους ναυτικούς χάρτες και τη μορφολογία των νησιών και του βυθού.