6 & 1 επαγγέλματα για petrolheads

Αλήθεια, τι σημαίνει να είσαι petrolhead; Κάποιοι θα σου πούνε, ότι είσαι «κολλημένος», στα δικά τους μάτια, με τα αυτοκίνητα ή τις μηχανές. Άλλοι θα σου πούνε ότι είσαι κάποιος που δίνει πολύ σημασία σε αντικείμενο το οποίο είναι απλά ένα ατομικό μέσο μετακίνησης από το Σημείο Α, στο Σημείο Β. Ωστόσο, επειδή μάλλον είσαι petrolhead για να έχεις φτάσει να διαβάζεις ήδη ως εδώ, ξέρεις πως είναι ένα κομμάτι σου. Η μηχανή ή το αυτοκίνητα, είναι ένας δικός σου τρόπος να εκφραστείς και να μοιραστείς, μία πτυχή του εαυτού σου. Κάτι που είσαι, ή θα ήθελες να είσαι.

  Petrolhead, είναι αυτός που αγαπά το κάθε όχημα, πέρα από το σκοπό του και είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα ατομικό μέσο μετακίνησης. Μας αρέσει ένα αυτοκίνητο ή μία μηχανή, για την αισθητική της, ή τον ή τις επιδόσεις ή την τεχνολογία του/της. Και φυσικά, την ελευθερία που προσφέρει. Είναι επομένως λογικό, ότι θα ήθελε κάθε petrolhead, να έχει και μία πιο ενεργή ενασχόληση, πέραν αυτής στο προσωπικό/ελεύθερο χρόνο με τα οχήματα. Ας δούμε λοιπόν 6 συν 1 επαγγέλματα τα οποία μπορούν να φέρουν τους petrolhead πιο κοντά στο αγαπημένο τους αντικέιμενο.

  Αναπαλαιωτής κλασσικών οχημάτων. Ξεκινάω με ίσως το δυσκολότερο από όλα τα επαγγέλματα. Η αναπαλαίωση, είναι περισσότερο τέχνη και μεράκι, παρά επάγγελμα. Απαιτεί χρόνο, υπομονή, δημιουργική σκέψη καμιά φορά και μεράκι για να πάρει κανείς ένα όχημα από την όποια κατάσταση αυτό βρίσκεται, να το αποσυναρμολογήσει μερικώς ή πλήρως, να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει ένα προς ένα όλα τα μέρη που το απαρτίζουν και στη συνέχεια να το ξανα συναρμολογήσει από το μηδέν. Η χαρά ωστόσο του τελικού αποτελέσματος, είναι αντεκτίμητη.

  Detailer. Άλλο ένα επάγγελμα για μερακλήδες και ανθρώπους που αγαπούν να κυνηγούν τη λεπτομέρεια και τη τελειότητα. Στον απλό άνθρωπο, ο detailer μοιάζει απλά με ένα πανάκριβο πλυντήριο που χρεώνει υπερβολικά πολλά λεφτά για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Τους συγχωρούμε ωστόσο, καθώς δε καταλαβαίνουν το εξής. Ο detailer, όπως περίπου και ο αναπαλαιωτής, θα περιεργαστεί το κάθε όχημα, θα εκτιμήσει τη κατάσταση του και έπειτα θα ξεκινήσει να καταστρώνει τη στρατηγική του για το πώς θα το προσεγγίσει. Το κομμάτι του detailing έχει αναρίθμητους σχεδόν συνδυασμούς χημικών προϊόντων καθαρισμού, εξοπλισμού, κεριών, τεχνικών. Είναι η αναζήτηση για τη γνώση και η τριβή με τη δουλειά, που επιτρέπουν σε ένα detailer να φέρνει το τελικό αποτέλεσμα όσο πιο κοντά μπορεί στο τέλειο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από όταν το αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής.

  Μηχανολόγος μηχανικός. Εντάξει, ξέρω, το περιμένατε ότι θα έφτανα και εδώ. Μπορεί να έχουν αρχίσει να διίστανται οι απόψεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου επαγγέλματος, ωστόσο επειδή ο δρόμος για το μέλλον μοιάζει να βαδίζει προς τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα ή στη παραγωγή καυσίμων που είναι φιλικά στο περιβάλλον, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει πολλά χρόνια ζωής ακόμη. Επίσης, κάποιος πρέπει να ξέρει να συντηρήσει τόσο τα σημερινά όσο και τα μελλοντικά «παραδοσιακά» αυτοκίνητα.

  Ηλεκτρολόγος μηχανικός. Να μια ανερχόμενη επαγγελματική κατεύθυνση. Αν υπάρχει ενδιαφέρον για τις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση, αυτό είναι το ιδανικό επάγγελμα. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, θα είναι σίγουρα ένα επάγγελμα το οποίο θα γνωρίσει κάθετη αύξηση σε ζήτηση στις επερχόμενες δεκαετίες, καθώς ο πλανήτης χρειάζεται ούτως ή άλλως μία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εσύ, μπορείς να βάλεις το λιθαράκι σου στο χώρο της αυτοκίνησης.

  Φωτογράφος & βιντεολήπτης. Άλλο ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα το οποίο ωστόσο μπορεί να συνδεθεί με το χώρο του αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι που αγαπούν τη φωτογραφία, τη θεωρούν ως ένα μέσο να εκφράσουν τη δική τους οπτική για τα πράγματα. Ένας petrolhead, μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο στο κομμάτι του αυτοκινήτου. Επίσης, για όσους αγαπούν το βίντεο, υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα για απασχόληση στο χώρο του αυτοκινήτου ή των μηχανών. Έχετε και το πλεονέκτημα του insider, να ξέρετε τι ετοιμάζει ο κάθε κατασκευαστής πριν από όλους.

  Δημοσιογράφος Ειδικού Τύπου. Αφήνω εσκεμμένα το συγκεκριμένο για προτελευταίο, καθώς η δημοσιογραφία είναι σε μία λεπτή γραμμή με την απλή έκφραση γνώμης. Με την ανάπτυξη των social media, ο μέσος petrolhead, έχει πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα υλικού και πληροφοριών γύρο από το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Κατά αυτό τον τρόπο, αναπτύσσει γνώσεις και απόψεις. Εδώ, ωστόσο, είναι η λεπτή γραμμή. Ο δημοσιογράφος πρέπει να εκφράζει την άποψη του αλλά να δίνει και μία οτπική τρίτου ατόμου προς τους αναγνώστες, προκειμένου να είναι αντικειμενικός και να αφήσεις στη συνέχεια τους ίδιους να κρίνουν αν το εκάστοτε όχημα στο οποίο αναφέρεται, είναι για αυτούς ή όχι.

  Bonus, Σχεδιαστής οχημάτων. Την αυλαία ρίχνει το επάγγελμα με ίσως τη περισσότερη αίγλη από όλα, αυτό του σχεδιαστή. Ο σχεδιαστής, πέραν από δημιουργική σκέψη, χρειάζεται να έχει και αισθητική, να δημιουργεί τάσεις, να φέρνει κάτι φρέσκο, κάτι καινούργιο στο τραπέζι. Λίγοι άνθρωποι έχουν πραγματικά καλή αισθητική και καλλιτεχνική φύση, ακόμα λιγότεροι καταφέρνουν να τη κάνουν επάγγελμα και ακόμα πιο λίγοι είναι αυτοί που καταλήγουν να είναι οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τα αυτοκίνητα ή τις μηχανές που βλέπουμε γύρω μας. Αν επιλέξεις να προσπαθήσεις, εύχομαι κάθε επιτυχία και ελπίζω να φτάσεις στο τελικό στόχο.

   Αυτά είναι μερικά από τα επαγγέλματα, που θα φέρουν ένα petrolhead σε άμεση επαφή ή τριβή με το αντικείμενο που αγαπά. Υπάρχουν ίσως και άλλα επαγγέλματα, όπως αυτό του πωλητή αυτοκινήτων, που έχουν σχέση με το αντικέιμενο, αλλά το να σχεδιάζεις, να αναπαλαιώνεις, να καθαρίζεις, να εξελίσσεις τη τεχνολογία των οχημάτων, είναι κάτι το ανώτερο. Είναι πιο…αληθινό και χειροπιαστό.