Αποτυχια : Η ευκαιρια για κατι ακομη καλυτερο

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Άλλες φορές ευχάριστες, άλλες φορές κάπως δυσάρεστες. Η αποτυχία, η οποία τόσο έχει δαιμονοποιηθεί από τη σύγχρονη κοινωνία, δεν είναι παρά μία ευκαιρία για κάτι ακόμα καλύτερο ή ανώτερο, από τον αρχικό στόχο. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης εξάλλου έχει πει πως «Αποτυχία δεν είναι να μη πετύχεις το στόχο σου. Αποτυχία είναι να μη ξαναπροσπαθήσεις».

Αυτό φαίνεται πιο έντονα από κάθε άλλη έκφανση της ζωής, στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Τα κοινωνικά στερεότυπα θέλουν την μη εισαγωγή σε κάποιο κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή τη μη κατάρτιση σε κάποιο «κοινωνικά αναγνωρισμένο» επάγγελμα, ως μη επιτυχία, αν όχι αποτυχία. Ωστόσο, η πραγματικότητα δε θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από το συγκεκριμένο στερεότυπο.

Κάθε υπέρ-επιτυχημένος άνθρωπος, είτε αυτός είναι στο κόσμο των επιχειρήσεων, είτε είναι στο κόσμο της ναυτιλίας, είτε στο κόσμο του αθλητισμού, όταν μιλά για τη ζωή του, πριν ξεκινήσει να αφηγείται το κομμάτι της αρχής του ταξιδιού προς την αποτυχία, θα αναφέρει πάντοτε ένα συγκεκριμένο συμβάν στη ζωή του : μία αποτυχία.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία, ως μία στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας κάθε φορά, ώστε να σκεφτούμε αν πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε για τον αρχικό μας στόχο ή αν μήπως είναι μία καλή στιγμή να δούμε τις εναλλακτικές μας και να επιλέξουμε μία από αυτές, οι οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν να είναι καλύτερες για εμάς από ότι ο αρχικός μας στόχος.

Μπορεί η κοινωνία να βλέπει την αποτυχία ως κάτι «κακό», τη στιγμή που μπορεί να είναι μία καθοριστική απόφαση για αλλαγή πορείας στη ζωή μας, η οποία θα μας δώσει ακόμη περισσότερα από ότι μπορούμε να ονειρευτούμε ή επιθυμούσαμε αρχικά.

Στην Ωμέγα, πιστεύουμε ότι μέσα από την εκπαίδευση, μπορούμε κάθε «αποτυχία», να αξιοποιηθεί ως η ιδανική ευκαιρία για μία τεράστια επιτυχία. Γιατί η εκπαίδευση, διαφωτίζει το μυαλό των ανθρώπων, επιτρέποντας τους να βλέπουν καθαρά, μακριά από κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματική επιτυχία και ευτυχία του κάθε ανθρώπου.

Γιατί η γνώση γράφεται με Ωμέγα και είναι αυτή που οδηγεί στη πραγματική επιτυχία.